Вівторок, 21.05.2024, 01:13
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS


      Державне агентство водних ресурсів України
      Львівське обласне управління водних ресурсів

      Львівська гідрогеолого-меліоративна експедиція

Меню сайту
Статистика

Головна » 2012 » Лютий » 3 » Інформаційно-рекомендаційні матеріали для землекористувачів Львівщини на передпосівний період 2012 року
09:20
Інформаційно-рекомендаційні матеріали для землекористувачів Львівщини на передпосівний період 2012 року

Згідно прогнозу меліоративного стану для 513,2 тис. га осушуваних земель Львівської області на передпосівний період 2012 року, складеному Львівською ГГМЕ, передбачається незначне зменшення осушуваних угідь з близьким до поверхні землі заляганням рівнів ґрунтових вод та збільшенням площ з глибоким їх заляганням, порівняно з відповідним  періодом минулого року.

Сприятливий меліоративний стан на осушувальних системах області передбачається на площі 155,614 тис. га, що складає 32% від площ угідь, по яких виконано прогноз. Задовільний меліоративний стан прогнозується на площі 346,328 тис. га (66%) осушуваних угідь. Задовільний меліоративний стан земель показує, що якщо не будуть прийняті відповідні заходи по його покращенню, то через деякий час він перейде у нижчу ступінь – тобто незадовільний меліоративний стан.  Незадовільний меліоративний стан прогнозується на 2,0% площ (11,224тис. га).

В середньому по області на передпосівний період 2012 р. прогнозуються рівні ґрунтових вод на глибині 1,0 м, що на 0,05 м нижче, ніж за відповідний період 2011 року.

На передпосівний період 2012 р. сприятлива глибина (0,5-0,75 м) залягання рівнів ґрунтових вод прогнозується на площі 158,319 тис. га (31%) осушуваних угідь. Надмірно високі (до 0,5 м від поверхні землі) рівні ґрунтових вод прогнозуються на площі 11,224 тис. га (2%) осушуваних угідь. Це переважно осушувані землі з технічно-несправною осушною мережею.

На площі 43,083 тис. га (8,0%) осушуваних угідь можливе значне зниження рівнів ґрунтових вод і погіршення забезпечення рослин вологою уже в квітні. Це в першу чергу стосується осушуваних окремих ділянок земель, розташованих на ґрунтах легкого механічного складу (супісок, пісок, легкий суглинок), де згідно прогнозу, рівні грунтових вод залягатимуть нижче 1,5 м. На таких землях необхідно проводити заходи по накопиченню вологи.

Дуже суха осінь 2011 року призвела до значного виснаження руслових запасів на ріках області та дуже низької межені на гірських притоках Дністра і на Дністрі. В зиму річки увійшли з низькою водністю, середні місячні витрати основних річок в листопаді становили всього 21 – 54 % норми місяця. Вологий та теплий грудень призвів до деякого підвищення водності рік, але в січні вона знову знизилась до 27 – 72 % норми цього місяця. В другій половині січня – першій декаді лютого встановилась морозна погода, особливо холодна погода встановилась з 27 січня. Такі екстремальні умови призвели  до активного наростання криги на ріках, а снігопади, які пройшли в окремі дні – до поповнення снігозапасу на території області.

Продуктивні запаси вологи на осушуваних сільськогосподарських угіддях Львівської області, складених переважно суглинковими і торфовими ґрунтами, формуються під впливом ґрунтової та поверхневої вологи. Запаси ґрунтової вологи на початок вегетації прогнозуються достатніми навіть при низьких заляганнях рівнів ґрунтових вод. Надлишковою буде поверхнева волога, яка невчасно відводиться через низькі фільтраційні властивості ґрунтів або підпору з боку ґрунтової вологи.

За прогнозом, осушувані угіддя з оптимальними для початку вегетації сільськогосподарських культур вологозапасами, становитимуть 501,942 тис. га (97,8%). Найбільше таких земель буде в Сокальському (о.с. Солокія, Болотня, Спасівка), Жовківському (о.с. Баландинська,  Желдецька, "Болотня”, Деревеньківська, Бутинська, Скваряво-Сопошинська, Рата, Біла, Мощанка), Пустомитівському, Буському  і Самбірському районах .

Перезволоженими на передпосівний період за прогнозом будуть 11,224 тис. га (2,0%) земель, де рівні ґрунтових вод залягатимуть несприятливо високо.

На окремих осушуваних угіддях Сокальського, Бродівського, Кам.-Бузького районів, які складені торфовими, піщаними і супіщаними ґрунтами необхідно проводити заходи по затримці вологи, а також в Дрогобицькому, Стрийському, Перемишлянському і Жидачівському районах, де прогнозується досить  низьке залягання рівнів грунтових вод, а саме затримку снігу на полях, за допомогою проведення каткування, посипки золою снігу, проведення передпосівного обробітку грунту з затримкою вологи, а також затримкою вологи шляхом регулювання водноповітряного режиму на осушній мережі за допомогою гідротехнічних споруд і виконання комплексу агромеліоративних та агротехнічних заходів, що підвищують водопроникність підорного горизонту (глибоке розпушення, кротовий дренаж, глибока оранка, вапнування кислих ґрунтів).

Для отримання необхідних фактичних рекомендацій по  конкретній оцінці вологозапасів грунтів і меліоративного стану осушуваних земель  землекористувачам потрібно звернутись в ЛГГМЕ ( Львівська обл., Жовківський район, с.Малехів вул.Л.Українки,51, тел.224-58-38).


Для проведення заходів з регулювання водноповітряного режиму та виконання комплексу агромеліоративних та агротехнічних заходів, що підвищують водопроникність підорного горизонту (глибоке розпушення, кротовий дренаж, глибока оранка, вапнування кислих ґрунтів) землекористувачам  потрібно звернутись в управління водного господарства за місцем розташування:

 

ЖОВКІВСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА ЛЬВІВСЬКА ОБЛ., ЖОВКІВСЬКИЙ Р-Н, М.ЖОВКВА ВУЛ. ПЕТЛЮРИ БУД. 56,тел.тел. 21493

БУСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА ЛЬВІВСЬКА ОБЛ., БУСЬКИЙ Р-Н, СМТ ОЛЕСЬКО ВУЛ. ШЕВЧЕНКА БУД. 3,тел. 25389, 25257

ДУБЛЯНСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА, ЛЬВІВСЬКА ОБЛ., ЖОВКІВСЬКИЙ Р-Н, С.МАЛЕХІВ ВУЛ. ВОКЗАЛЬНА БУД. 4Аел. 2946726

САМБІРСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА, ЛЬВІВСЬКА ОБЛ., М.САМБІР ВУЛ. ШЕВЧЕНКА БУД. 59,тел. 33559

МОСТИСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА, ЛЬВІВСЬКА     ОБЛ., МОСТИСЬКИЙ Р-Н, МОСТИСЬКА ВУЛ. ЯРОСЛАВА МУДРОГО БУД. 393,тел. 41082

ЗОЛОЧІВСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА, ЛЬВІВСЬКА ОБЛ., ЗОЛОЧІВСЬКИЙ Р-Н, М.ЗОЛОЧІВ ВУЛ. ЗАКАРПАТСЬКА БУД. тел 42392

СОКАЛЬСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА,ЛЬВІВСЬКА ОБЛ., СОКАЛЬСЬКИЙ Р-Н, М.СОКАЛЬ ВУЛ. ШЕВЧЕНКА БУД. 131,тел. 21406

ЖИДАЧІВСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА,  ЛЬВІВСЬКА ОБЛ., ЖИДАЧІВСЬКИЙ Р-Н, М.ЖИДАЧІВ ВУЛ. ЗАЛІЗНИЧНА БУД. 7А,тел. 31993

КАМ′ЯНКА-БУЗЬКЕ УПРАВЛІННЯ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА, ЛЬВІВСЬКА ОБЛ., КАМ′ЯНКА-БУЗЬКИЙ Р-Н, М.КАМ′ЯНКА-БУЗЬКА ВУЛ. ЯРОСЛАВА МУДРОГО БУД. 27,Тел. 51314

ДРОГОБИЦЬКЕ УПРАВЛІННЯ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА, ЛЬВІВСЬКА ОБЛ., М.ДРОГОБИЧ ВУЛ. ІНДУСТРІАЛЬНА БУД. 5,тел. 23192

Переглядів: 779 | Додав: johnkor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Веб-представництва
Контакти
  
  Львівська ГГМЕ

  вул. Л. Українки, 51, 
  с. Малехів,
  Жовківського р-ну,
  Львівської обл., 80383.

  т. (032) 224-58-39, 
  т./ф. (032) 224-58-38,
  бухгалтерія: т. (032) 224-58-93
  e-mail: lvggme@gmail.com

Архів новин

Copyright ЛГГМЕ © 2016
Конструктор сайтів - uCoz