Вівторок, 19.03.2024, 11:15
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS


      Державне агентство водних ресурсів України
      Львівське обласне управління водних ресурсів

      Львівська гідрогеолого-меліоративна експедиція

Меню сайту
Статистика

2015 рік

Якісний стан поверхневих вод Львівської області у 2015 р.

 У 2015 р. лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Львівської ГГМЕ щоквартально виконувалися аналізи якості поверхневих вод Львівської області у 17 створах, з яких 6 знаходиться у басейні Західного Бугу, 8 – у басейні Дністра, 3 – у басейні Сяну.

Оцінка якості води здійснена згідно коефіцієнта забрудненості (КНД 211.1.1.106-2003) з порівнянням з ГДК для водних об’єктів рибогосподарського призначення (відповідно до Постанови КМУ від 27 травня 1996 р. № 552). Відповідно до Порядку нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів) визначено коефіцієнти, які враховують якісний стан водних об’єктів (Квд2).

Середні значення показників якості води за 2015 р. були порівняні з відповідними середніми значеннями показників якості води за минулий рік. Зміна якості води у пунктах спостережень залежить від кількості і якості стічних вод підприємств, неорганізованих стоків, метеорологічних факторів, гідрологічних умов річок під час відбору проб води тощо.

Отримані дані по радіологічних характеристиках (Цезій-137, Стронцій-90) не перевищують граничнодопустимі нормативи, що свідчить про стабільний радіаційний стан вод. При порівнянні багаторічних даних спостерігається деяка тенденція до зменшення активності цезію і стронцію, що пов’язано з їх розпадом.

Басейн р. Західний Буг. Полтва, ліва притока Західного Бугу, є найбільш забрудненою річкою басейну, оскільки виступає колектором стічних вод м. Львова. У 2015 р., відповідно до КНД 211.1.1.106-2003, її вода характеризувалася як «брудна». У створі в с. Кам’янопіль (нижче очисних споруд) за цей період виявлено понижений вміст розчиненого кисню (1 – 3,6 мгО2/дм3 при ГДК ≥ 4 мгО2/дм3), перевищення граничнодопустимих норм БСК5 (в 11,2 – 18,8 разів), ХСК (у 3,2 - 6,4 рази), амонію (у 7,8 – 17,8 разів), нітритів (у 7,8 – 10,3 рази), фосфатів (у 7,3 – 16,5 разів), заліза (у 2,2 – 4,4 рази) і сульфатів (в незначній мірі). Порівняно з 2014 р. якість води в річці покращилася: підвищилася концентрація розчиненого кисню, знизилося ХСК, вміст амонію і фосфатів, проте підвищилася концентрація нітритів, нітратів і заліза.

У створі «р. Західний Буг – м. Кам’янка Бузька» вода була «помірно забрудненою». Зафіксовано перевищення норм БСК5 (до 2 разів), амонію (в 4,2 – 7,1 рази), нітритів (до 8,5 разів), фосфатів (у 3,8 – 11,6 разів), заліза (до 3,3 разів), ХСК і сульфатів. На якість води в створі можливий вплив стічних вод КП «Львівводоканал» через р. Полтву та Буського ВУГК. Порівняно з минулим роком якість води в створі суттєво не змінилася: підвищився вміст розчиненого кисню, знизилася концентрація нітратів, фосфатів і заліза, однак підвищилася концентрація амонію і завислих речовин. Мінералізація води підвищилася.

У створі «р. Західний Буг – м. Добротвір», нижче Добротвірського водосховища, вода була «помірно забрудненою» на межі зі «слабко забрудненою». Виявлено перевищення граничнодопустимих норм БСК5 (до 2,3 разів), амонію (до 4,2 разів), нітритів (у 4,8 – 7,5 разів), фосфатів (у 7,4 – 8,8 разів), заліза (до 2,5 разів), ХСК і сульфатів. Від створу в м. Кам’янці-Бузькій якість води покращилася: підвищилася концентрація розчиненого кисню, знизився вміст амонію, нітратів, заліза і завислих речовин, проте підвищилася концентрація нітритів. Мінералізація води знизилася. На якість води в пункті спостережень можливий вплив стічних вод ПАТ «Західенерго» і КП «Кам’янкаводоканал». Порівняно з 2014 р. якість води в створі суттєво не змінилася: підвищився вміст амонію і нітритів, однак знизилася концентрація заліза і завислих речовин, підвищився вміст розчиненого кисню. Мінералізація води знизилася.

У лівій притоці Західного Бугу, р. Раті (смт. Великі Мости), вода була «слабко забрудненою», її якість була найкращою порівняно з якістю води в інших створах басейну. Виявлено перевищення граничнодопустимих концентрацій фосфатів (у 2,1 – 2,4 рази), заліза (у 2,5 – 6,8 разів), нітритів і норми БСК5. Порівняно з минулим роком якість води в річці не змінилася: знизився вміст амонію і нітритів, проте підвищилося ХСК, концентрація фосфатів, нітратів і заліза. На якість води в створі можливий вплив стічних вод м. Жовкви через р. Свиню і м. Рави-Руської.

У пункті спостережень «р. Західний Буг – м. Сокаль» вода характеризується як «помірно забруднена» (на межі зі «слабко забрудненою»), виявлено незначні перевищення граничнодопустимих норм БСК5 і ХСК, амонію (до 2,7 разів), нітритів (у 2,3 – 4,5 разів), фосфатів (у 5,2 – 11,1 рази) і заліза (до 3,9 разів). На якість води в створі впливають стічні води КП «Червоноградводоканал». Від пункту спостережень в м. Добротворі до створу в м. Сокалі якість води покращилася: знизився вміст амонію, нітритів і нітратів, однак підвищилася концентрація заліза і завислих речовин. Мінералізація води знизилася. Порівняно з 2014 р. якість води в створі суттєво не змінилася: підвищився вміст розчиненого кисню, знизилася концентрація амонію, нітратів і заліза, однак підвищився вміст фосфатів і нітритів.

У створі «р. Західний Буг – с. Старгород» вода була «помірно забрудненою» на межі зі «слабко забрудненою». Зафіксовано перевищення граничнодопустимих норм БСК5 (до 2 разів), ХСК (в незначній мірі), амонію (у 2,3 – 3,5 разів), нітритів (у 3,8 – 9,3 рази), фосфатів (у 5,3 – 10,5 разів) і заліза (у 2 – 3,9 разів). На якість води в пункті спостережень можливий вплив стічних вод м. Сокаля. Від створу «р. Західний Буг – м. Сокаль» якість води погіршилася: знизився вміст розчиненого кисню, підвищилася концентрація амонію, нітритів, нітратів і заліза, однак знизилася концентрація завислих речовин. Мінералізація води підвищилася. Порівняно з минулим роком якість води в створі погіршилася: знизилася концентрація розчиненого кисню, підвищилися показники БСК5 і ХСК, вміст амонію, нітритів, нітратів  і фосфатів. Мінералізація води підвищилася.

У 2015 р. якість води у створах «р. Рата – смт. Великі Мости» і «р. Західний Буг – м. Сокаль» характеризувалася як «слабко забруднена», у пунктах спостережень «р. Західний Буг – м. Кам’янка-Бузька», «р. Західний Буг – м. Добротвір» і «р. Західний Буг – с. Старгород» - як «помірно забруднена», а в р. Полтві – як «брудна».

Порівняно з 2014 р. покращилася якість води в р. Полтві. У пункті спостережень «р. Західний Буг – с. Старгород»  якість води погіршилася, а в інших створах басейну – суттєво не змінилася. 

Басейн р. Дністер. У створі «р. Дністер – м. Самбір», що знаходиться у верхів’ї річки, вода була «слабко забрудненою» на межі з «чистою», зафіксовано незначні перевищення граничнодопустимих концентрацій нітритів і заліза. Порівняно з минулим роком якість води в створі суттєво не змінилася: знизився вміст амонію і БСК5, однак підвищилося ХСК та концентрація нітратів.

У р. Стрв’яж (с. Луки), лівій притоці Дністра, вода характеризується як «слабко забруднена», виявлено незначне перевищення граничнодопустимої норми БСК5, нітритів (до 2 разів), фосфатів (до 2,9 разів) і заліза (в 1,7 – 3,3 рази). На якість води в річці здійснюють вплив стічні води Самбірського ВУВКГ. Порівняно з 2014 р. якість води в річці покращилася: знизилося БСК5, вміст амонію, нітритів, нітратів і завислих речовин.

У р. Зубрі (с. Зубра) вода була «слабко забрудненою», виявлено перевищення граничнодопустимих норм БСК(до 2,3 разів), ХСК (в незначній мірі), амонію (до 5,4 разів), нітритів (до 4,3 разів), фосфатів (до 6,6 разів) і заліза (у 2,4 – 3,1 рази).  На якість води в створі можливий вплив дощових стоків Сихівського району м. Львова. Порівняно з минулим роком якість води в річці покращилася: знизився вміст нітритів, амонію, фосфатів і завислих речовин, однак підвищилася концентрація нітратів. Мінералізація води підвищилася.

У р. Тисмениці (м. Дрогобич) вода характеризувалася як «слабко забруднена» (на межі з «помірно забрудненою»), зафіксовано перевищення норм БСК5 (до 2,2 разів), ХСК (в незначній мірі), амонію (до 4 разів), нітритів (у 3,5 – 7,5 разів), фосфатів (у 3,2 –  9,3 рази), заліза (у 2,2 – 4 рази) і сульфатів. На якість води в річці впливають стічні води Дрогобицького промвузла, міст Трускавець, Борислав і Стебник. Порівняно з минулим роком якість води в створі покращилася: знизилося БСК5, концентрація амонію, нітритів, нітратів, фосфатів, заліза і завислих речовин. Мінералізація води знизилася.

У пункті спостережень «р. Дністер – смт. Розвадів» вода була «слабко забрудненою», виявлено незначні перевищення граничнодопустимих норм БСК5, нітритів (у 2,3 – 5 разів), фосфатів (до 2 разів) і заліза (у 2,1 – 2,5 разів). На якість води в створі впливають притоки, зокрема р. Тисмениця і р. Зубра, також можливий вплив стічних вод КП «Миколаївводоканал». Від створу в м. Самборі якість води погіршилася: знизилася концентрація розчиненого кисню, підвищилися показники БСК5 і ХСК, вміст амонію, нітритів, нітратів, фосфатів, заліза і завислих речовин. Мінералізація води підвищилася. Порівняно з 2014 р. якість води в створі суттєво не змінилася: знизився вміст розчиненого кисню і підвищилося БСК5, проте знизилася концентрація амонію і заліза.

У створі «р. Стрий – смт. Верхнє Синьовидне», що знаходиться в ділянці підруслового водозабору м. Львова (згідно Наказу Держводагентства № 14 від 10 лютого 2015 р.), вода була «чистою», зафіксовано одноразове перевищення граничнодопустимої концентрації заліза в 1,1 рази. Висока якість води в створі зумовлена тим, що велика частина басейну річки займає територію з незначним антропогенним навантаженням. Порівняно з минулим роком якість води в створі суттєво не змінилася: підвищилися показники БСК5 і ХСК, концентрація завислих речовин, проте знизився вміст амонію і підвищилася концентрація розчиненого кисню. Мінералізація води знизилася. 

У пункті спостережень «р. Стрий – м. Жидачів» вода була «слабко забрудненою» на межі з «чистою», виявлено одноразове перевищення норми нітритів у 2,3 рази. Від попереднього створу якість води в річці погіршилася: знизилася концентрація розчиненого кисню, підвищилися показники БСК5, ХСК і вміст нітратів, однак знизилася концентрація завислих речовин. Порівняно з минулим роком якість води в створі суттєво не змінилася: підвищилося БСК5, ХСК і концентрація нітратів, однак знизився вміст амонію і заліза.

У створі «р. Дністер – с. Журавно» вода характеризується як «слабко забруднена». Виявлено перевищення граничнодопустимих концентрацій нітритів (до 2,3 разів) і заліза (до 2 разів), незначні перевищення норм БСК5, амонію і фосфатів. На якість води в створі здійснюють вплив притоки, зокрема р. Луг (що приймає стічні води м. Ходорів), р. Бережниця (приймає стічні води ПЖКГ Моршинської міської ради і ЖКС Дашавської сільської ради), р. Боберка (приймає стічні води м. Бібрки), а також, ймовірно, - стічні води м. Новий Розділ. Від створу в смт. Розвадові якість води покращилася за показниками БСК5 і ХСК, вмістом нітритів і заліза, однак підвищилася концентрація амонію, нітратів і фосфатів. Мінералізація води знизилася. Порівняно з минулим роком якість води в створі погіршилася: знизилася концентрація розчиненого кисню, підвищився вміст амонію, нітратів і БСК5, проте знизилася концентрація фосфатів і заліза.

У 2015 р. вода у більшості пунктів спостережень басейну була «слабко забрудненою», а в створі «р. Стрий – смт. Верхнє Синьовидне» -  «чистою».

Порівняно з минулим роком погіршилася якість води в створі  «р. Дністер – с. Журавно». У рр. Тисмениця, Зубра і Стрв’яж якість води покращилася, а в пунктах спостережень «р. Дністер – м. Самбір», «р. Дністер – смт. Розвадів» і в р. Стрий – суттєво не змінилася. 

Басейн р. Сян (транскордонні ділянки). Моніторинг якісного складу поверхневих вод на транскордонних ділянках здійснюється лабораторією моніторингу вод і ґрунтів ЛГГМЕ у трьох створах басейну р. Сян: «р. Шкло – смт. Краківець», «р. Вишня – с. Черневе», «р. Завадівка – с. Грушів».

У 2015 р. у всіх створах басейну вода характеризувалася як «слабко забруднена».

У р. Шкло (смт. Краківець) зафіксовано перевищення граничнодопустимих концентрацій амонію (до 2 разів), заліза (до 3,6 разів) і сульфатів (у 4,8 – 5,5 разів), незначні перевищення норм БСК5, нітритів, фосфатів і кальцію. На якість води в пункті спостережень можливий вплив стічних вод Яворівської КЕЧ. Високі концентрації сульфатів і кальцію зумовлені природними чинниками і є характерними для даного створу. Порівняно з минулим роком якість води в річці суттєво не змінилася: знизилися показники БСК5, ХСК і вміст завислих речовин, однак підвищилася концентрація амонію і нітратів. Підвищилася мінералізація води, в т. ч. вміст кальцію і сульфатів. 

У створі «р. Вишня – с. Черневе» виявлено перевищення граничнодопустимих норм БСК(в незначній мірі), нітритів (до 4 разів) і заліза (до 6 разів). Порівняно з 2014 р. якість води в річці покращилася: підвищилася концентрація розчиненого кисню, знизився вміст амонію, фосфатів, нітритів, нітратів, заліза і завислих речовин, однак підвищилося БСК5. Мінералізація води підвищилася. На якісний склад води в річці можливий вплив неорганізованих стоків.

Якість води в р. Завадівці (с. Грушів) була найкращою порівняно з якістю води в інших досліджуваних річках басейну. У 2015 р. у річці зафіксовані перевищення граничнодопустимої концентрації заліза (у 2,8 – 5,5 разів), що зумовлено природними факторами, а також незначне одноразове перевищення норми БСК5. Порівняно з минулим роком якість води в створі погіршилася: підвищилися показники БСК5 і ХСК, вміст амонію та нітратів. Мінералізація води знизилася.

Порівняно з 2014 р. якість води в р. Вишні покращилася, в р. Завадівці – погіршилася, а в р. Шкло – не змінилася.

Пошук
Веб-представництва
Контакти
  
  Львівська ГГМЕ

  вул. Л. Українки, 51, 
  с. Малехів,
  Жовківського р-ну,
  Львівської обл., 80383.

  т. (032) 224-58-39, 
  т./ф. (032) 224-58-38,
  бухгалтерія: т. (032) 224-58-93
  e-mail: lvggme@gmail.com

Архів новин

Copyright ЛГГМЕ © 2016
Конструктор сайтів - uCoz