Вівторок, 21.05.2024, 03:07
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS


      Державне агентство водних ресурсів України
      Львівське обласне управління водних ресурсів

      Львівська гідрогеолого-меліоративна експедиція

Меню сайту
Статистика

Головна » 2011 » Червень » 30 » Інформація про еколого-меліоративний стан осушуваних земель Львівської області на середину вегетаційного періоду
14:40
Інформація про еколого-меліоративний стан осушуваних земель Львівської області на середину вегетаційного періоду

       Станом на 30.06.2011 Львівська ГГМЕ підготувала "Інформацію про еколого-меліоративний стан осушуваних земель Львівської області на середину вегетаційного періоду".

При складанні інформації використані дані:

·         спостережень за рівнями грунтових вод

·         лабораторних даних по вологозапасах в грунтах зони аєрації

·         гідрогеолого-меліоративних обстежень осушуваних земель

·     дані гідрометеостанцій області по фактичних температурах повітря та величинах опадів за квітень, травень та червень 2011року

       Аналізуючи метеорологічні умови квітня-червня 2011року слід відмітити, що середньомісячні температури повітря всіх трьох місяців перевищували на 0.2-2.5 градуси середньобагаторічні значення, а кількість атмосферних опадів в основному випадало на 7-44 мм менше за середньобагаторічні значення, що і спричинило пониження рівня грунтових вод в середньому по області на 0.2 м в порівнянні з передпосівним періодом.

       Аналізуючи меліоративний стан осушуваних земель за глибиною залягання рівня грунтових вод, такі метеорологічні умови сприяли тому що майже на 82% площ осушуваних земель РГВ знаходились в межах від 0.75 до 2.0 м. Площі з високим заляганням РГВ (вище 0.5 м) становили чуть більше 2% від наявних осушуваних земель області. Високі рівні ГВ в основному зумовлені незадовільним технічним станом осушувальної мережі та гідротехнічних споруд на ній, що унеможливлює регулювання водно-повітряного режиму грунтів зони аєрації.

       Запаси вологи на СВП в цілому по області більш ніж на 90% площ були оптимальними і тільки на площах з неефективною роботою осушувальної мережі - надмірними. Дощі в червні носили локальний характер і при досить високій температурі повітря в основному йшли на поповнення вологозапасів у верхньому шарі грунту і мало впливали на підняття рівня грунтових вод.

       За даними кислотних зйомок за останні п`ять років найбільші площі осушуваних земель займають лужні грунти (43%), нейтральні на 28% площ і площі з кислими грунтами становлять 29%. З них майже третина площ із сильнокислими грунтами, це в основному осушувальні системи в Передкарпатті (Болозівська, Тершаківська, Жижава) та дві системи в Яворівському районі (Ретичин та Щан). Для покращення меліоративного стану кислих грунтів необхідно провести їх вапнування.

      Технічний стан осушувальних систем Львівщини в основному - задовільний. В деяких районах на значних відстанях необхідно виконати прочищення магістральних каналів та каналізованих русел річок, зокрема річок Болодурка, Болотня, Рудка. Значна кількість осушувальних каналів другого і третього порядку в основному на внутрішьньогосподарській мережі через процеси замулення та опливання схилів потребують ремонту. Багато гідротехнічних споруд необхідних для регулювання водно-повітряного режиму осушуваних грунтів деформовані та зруйновані, що погіршує ефективне використання меліорованих земель.

       В останні два роки значно збільшились площі осушуваних земель (до 96 тис.га) які не використовуються в сільгоспвиробництві, що приводить до погіршення їх агромеліоративного та культуртехнічного стану.

Переглядів: 742 | Додав: johnkor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Веб-представництва
Контакти
  
  Львівська ГГМЕ

  вул. Л. Українки, 51, 
  с. Малехів,
  Жовківського р-ну,
  Львівської обл., 80383.

  т. (032) 224-58-39, 
  т./ф. (032) 224-58-38,
  бухгалтерія: т. (032) 224-58-93
  e-mail: lvggme@gmail.com

Архів новин

Copyright ЛГГМЕ © 2016
Конструктор сайтів - uCoz