П`ятниця, 26.04.2024, 01:18
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS


      Державне агентство водних ресурсів України
      Львівське обласне управління водних ресурсів

      Львівська гідрогеолого-меліоративна експедиція

Меню сайту
Статистика

Головна » 2017 » Березень » 22 » До дня води
22:20
До дня води

В 1992 році резолюцією генеральної асамблеї ООН щорічно, починаючи з 1993 року, день 22 березня відзначається як всесвітній (міжнародний ) день водних ресурсів.

Також резолюцією рекомендовано державам цього дня проводити заходи, присвячені підвищенню інформованості громадськості стосовно важливості збереження та освоєння водних ресурсів. Щороку, ці заходи здійснюються шляхом публікації і поширення агітаційної інформації, організації конференцій, круглих столів, семінарів і виставок.

Метою проведення заходів, присвячених цій даті, є привернення уваги до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання.

У 2000 році ООН прийняла Декларацію тисячоліття. Розроблена спеціальна Програма дій на ХХІ століття, метою якої є забезпечення кожного жителя нашої планети чистою питною водою.

Починаючи з 2000 року кожний Міжнародний день води присвячується певній темі.

В 2017 році цей день відзначається під гаслом «Стічні води», тому експедиція ,як організація , що безпосередньо в своїй роботі причетна до водних ресурсів (провадить моніторинг грунтових, дренажних  та поверхневих  вод ) підготувала статтю

«Оцінка якості поверхневих вод Львівської області за результатами аналізів Львівської ГГМЕ» яку і представляємо на своєму сайті.

 

Оцінка якості поверхневих вод Львівської області

за результатами аналізів Львівської ГГМЕ

Аналізи якості води в системі моніторингу поверхневих вод Львівської області щоквартально виконуються на базі лабораторії моніторингу вод і грунтів ЛГГМЕ у 17 створах, з яких 6 знаходяться у басейні Західного Бугу, 8 – у басейні Дністра і 3 – у басейні Сяну.

Оцінку якості води зроблено відповідно до (КНД 211.1.1.106-2003 у порівнянні з граничнодопустимими нормами для водних об’єктів рибогосподарського призначення.

В басейні Західного Бугу якість води визначають у шести створах, на рр. Західний Буг, Полтва і Рата.

Полтва, ліва притока Західного Бугу, є найбільш забрудненою річкою басейну, оскільки виступає колектором стічних вод  м. Львова (з ЛКП «Львівводоканал»), її вода характеризувалася як «брудна» або «дуже брудна». У кожній пробі зафіксовано понижений вміст розчиненого кисню, значні перевищення норм БСК5, ХСК, вмісту амонію, нітритів, фосфатів, заліза загального, високий вміст завислих речовин.

У створі «р. Західний Буг – м. Кам’янка-Бузька» вода характеризується як  «помірно забруднена». Виявляються постійні перевищення норм БСК5, ХСК, амонію, нітритів, фосфатів і заліза. На якість води в створі ймовірний вплив стічних вод ЛКП «Львівводоканал» через р. Полтву та Буського ВУГК.

У створі «р. Західний Буг – м. Добротвір», нижче Добротвірського водосховища, якість води покращується і характеризується як «помірно» або «слабко забруднена». Спостерігаються перевищення граничнодопустимих норм БСК5 і ХСК, амонію, нітритів, фосфатів і заліза. На якість води в створі можливий вплив стічних вод ПАТ «Західенерго» і КП «Кам’янкаводоканал».

У лівій притоці Західного Бугу, р. Раті (смт. Великі Мости), вода «слабко забруднена», її якість є найкращою у порівнянні з якістю води в інших створах басейну. Можливі перевищення граничнодопустимих норм БСК5, фосфатів, заліза і нітритів. На якість води в річці ймовірний  вплив стічних вод м. Жовкви (через її р. Свиню) і м. Рава-Руської.

Від м. Добротвора до м. Сокаля якість води р. Західний Буг покращується, вода  характеризується як «слабко забруднена». Спостерігаються перевищення граничнодопустимих норм БСК5, ХСК, амонію, нітритів, фосфатів і заліза. На якість води в створі «р. Західний Буг – м. Сокаль» впливають стічні води КП «Червоноградводоканал».

У пункті спостережень «р. Західний Буг – с. Старгород» вода «слабко забруднена». В порівнянні з попереднім створом якість води, як правило, суттєво не змінюється. Виявляються перевищення граничнодопустимих норм БСК5, ХСК, амонію, нітритів, фосфатів і заліза. На якість води в пункті спостережень ймовірний вплив стічних вод м.Сокаля. 

Аналізи якості води в басейні Дністра проводять у восьми створах на рр. Дністер, Стрв’яж, Зубра, Тисмениця і Стрий.

У створі «р. Дністер – м. Самбір», який розташований  у верхів’ї річки, вода «чиста» або «слабко забруднена» на межі з «чистою», можливі незначні перевищення норм нітритів і заліза.

У р. Стрв’яж (с. Луки), лівій притоці Дністра, вода характеризується як «слабко забруднена», можливі перевищення граничнодопустимих норм БСК5, нітритів, заліза, рідше – амонію і фосфатів. На якість води в річці можливий вплив стічних вод м. Самбора.

У р. Зубрі (с. Зубра) вода «помірно забруднена» або «слабко забруднена» (на межі з «помірно забрудненою»), спостерігаються постійні перевищення граничнодопустимих норм БСК5, ХСК, амонію, нітритів, фосфатів і заліза. На якість води в створі можливий вплив дощової каналізації Сихівського району м. Львова і несанкціонованих стоків від приватного сектору.

У р. Тисмениці (м. Дрогобич) вода характеризується як «слабко забруднена», виявлено постійні перевищення норм БСК5, ХСК, амонію, нітритів, фосфатів і заліза.  На якість води в річці впливають стічні води Дрогобицького промвузла, міст Трускавець, Борислав і Стебник.

У пункті спостережень «р. Дністер – смт. Розвадів» вода «слабко забруднена», зафіксовано перевищення норм БСК5, нітритів, заліза і фосфатів. Від попереднього створу якість води погіршується. На якість води в створі впливають притоки, зокрема р. Тисмениця і р. Зубра, також можливий вплив стічних вод м. Миколаєва.

У р. Стрий вода характеризується як «незабруднена» («чиста»), перевищення граничнодопустимих норм переважно не спостерігаються. Висока якість води в річці зумовлена незначним антропогенним навантаженням на більшу частину її басейну. Від створу в смт. Верхнє Синьовидне до створу м. Жидачів якість води несуттєво погіршується, що, ймовірно, спричинено впливом несанкціонованих стоків.

У пункті спостережень «р. Дністер – с. Журавно» вода «слабко забруднена», спостерігаються  перевищення граничнодопустимих норм БСК5, амонію, фосфатів, нітритів і заліза. Від попереднього створу (смт. Розвадів) якість води, як правило, покращується. На якість води в створі здійснюють вплив притоки, зокрема р. Луг (що приймає стічні води м.Ходорів), р. Бережниця (приймає стічні води ПЖКГ Моршинської міської ради і ЖКС Дашавської сільської ради), р. Боберка (приймає стічні води м. Бібрки), а також, ймовірно, - стічні води Нового і Старого Роздолу.

Моніторинг якісного складу поверхневих вод у межах транскордонних територій здійснюється у трьох пунктах спостереження басейну р. Сян: «р. Шкло – смт. Краківець», «р.Вишня – с. Черневе», «р. Завадівка – с. Грушів». У всіх створах басейну вода характеризується як «слабко забруднена».

У р. Шкло (смт. Краківець) зафіксовано перевищення граничнодопустимих норм БСК5, амонію, нітритів, фосфатів, заліза, сульфатів і кальцію. Високі концентрації сульфатів і кальцію зумовлені природними чинниками і є характерними для даного створу.  На якість води в річці впливають стічні води Яворівської КЕЧ, МКП «Яворівканал», МКП «Новояворівськводоканал» та ТзОВ «Енергія-Тепловодсервіс».

У р. Вишні (с. Черневе) спостерігаються перевищення граничнодопустимих норм БСК5, нітритів і заліза, що зумовлено впливом несанкціоновані стоків від приватного сектору та, ймовірно, - від МКП «Мостиськаводоканал».

Якість води в р. Завадівка (с. Грушів) найкраща в порівнянні з якістю води в інших досліджуваних річках басейну. Однак регулярно спостерігаються перевищення гранично допустимої концентрації заліза, що зумовлено природними факторами.

 

 

 

 

Переглядів: 371 | Додав: johnkor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Веб-представництва
Контакти
  
  Львівська ГГМЕ

  вул. Л. Українки, 51, 
  с. Малехів,
  Жовківського р-ну,
  Львівської обл., 80383.

  т. (032) 224-58-39, 
  т./ф. (032) 224-58-38,
  бухгалтерія: т. (032) 224-58-93
  e-mail: lvggme@gmail.com

Архів новин

Copyright ЛГГМЕ © 2016
Конструктор сайтів - uCoz